Nisfu Sya'ban falls on the 15th day of the month of Sya'ban according to the Hijrah calendar.

During this month, Muslims are encouraged to perform special prayers in the hopes of obtaining blessings and forgiveness from Allah (SWT) and to fast.

On the evening of Nisfu Sya'ban, it's a common practice for Muslims to recite the Surah Yasin after the Maghrib prayers, followed by special doa or prayers.

Meanwhile, the sighting of the moon to determine the first day of the fasting month of Ramadhan will take place on August 31, 2008.

Doa Nisfu Syaaban

Saturday, August 16, 2008

kelebihan bulan Syaaban

Antara kelebihan bulan Sya'aban:

1. Sesiapa berpuasa sehari dalam bulan Sya'aban maka Allah haramkan tubuhnya dari api neraka dan dia akan menjadi teman kpd nabi Allah Yusof didalam syurga.

2. Riwayat dari Osman Bin Abi Al-As, Sabda Nabi Muhammad (saw) : pada malam nisfu sya'aban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turun ke langit dunia lalu berfirman : adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintannya, adakah orang yang meminta ampun maka aku ampunkannya, adakah orang yang bertaubat maka aku terima taubatnya dan diampunkan semua orang mukmin lelaki & perempuan , melainkan orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya.

Sebaik-baiknya minta ampun dengan ibubapa sebelum hari nisfu sya'aban kerana amalan kita akan terhalang dari diangkat ke langit sekiranya kita derhaka/berdosa dengan ibubapa kita.

No comments: